vineri, 6 februarie 2009

Hackerii din Drăgăşani au ajuns spaima Europei



Municipiul Drăgăşani, denumit şi oraşul dintre vii sau localitatea care a dat ţării 3 premieri, a devenit, de curând, spaima Europei. Străinii sunt stupefiaţi de numărul mare hackeri drăgăşeneni, care au ajuns peste noapte bogaţi din fraude pe site-ul de licitaţii eBay, unde oferă la vânzare obiecte fictive la preţuri foarte convenabile. De curând, de acest subiect s-a ocupat şi cotidianul britanic The Sunday Times, care a comentat că într-un oraş industrial cu foarte puţine locuri de muncă, cum este Drăgăşaniul, fraudele pe eBay au devenit o carieră obişnuită pentru mulţi tineri din Drăgăşani.


Legislaţia românească este favorabilă hackerilor



De mai bine de 5 ani, presa vâlceană a tot scris despre hackerii prinşi de oamenii legii, despre raziile efectuate în miez de noapte şi despre confiscările făcute la domiciliile hoţilor virtuali. Cu toate acestea, fenomenul este din ce în ce mai înfloritor, iar oamenii legii se plâng că nu au pârghiile necesare pentru eradicarea sau măcar micşorarea acestui fenomen. Spre exemplu, la instrumentarea unui astfel de dosar dacă nu există plângerea victimei, anchetatorul nu poate face mare lucru. De cele mai multe ori, victimele, care sunt, de regulă, cetăţeni străini, renunţă la a se mai constitui parte civilă în proces şi, în acest fel, mulţi din hoţii pe Internet au scăpat basma curată. Majoritatea celor care se ocupă cu licitaţii ilegale sunt cunoscuţi de anchetatorii români şi serviciile secrete străine, însă, aşa cum am mai spus, cercetarea şi probarea vinovăţiei este un proces anevoios, care durează ani de zile, asta în cazul în care se ajunge în faţa instanţei de judecată. Procurorii şi ofiţerii romani de la Crimă Organizată colaborează de ceva timp cu ofiţeri ai Interpol, FBI şi chiar cu ofiţeri administratori de securitate ai celor mai accesate site-uri de licitaţii din lume.


Hackerii şi crima organizată



Aşa cum s-a observat, în ultimul timp, s-au format adevărate reţele de hackeri, care au ramificaţii în toată Europa. Văzând că în ţară, s-au înăsprit măsurile împotriva hoţiilor pe Internet, capii reţelelor îşi trimit „săgeţile" să le scoată banii din Anglia sau din alte ţări europene. Spre exemplu, în Anglia, poţi să scoţi bani de la Western Union, fără a prezenta vreun act de identitate, buletin sau paşaport. Hackerii au laptopurile pornite non-stop şi aşteaptă „fraierii" să le cadă în plasă. Odată capacitat şi convins cumpărătorul străin, intră în acţiune „săgeţile", care trebuie să ridice banii de la poştă sau de la bancă. „Săgeţile" se aleg cu un procent din valoarea tranzacţiei, şi, bineînţeles, sunt asiguraţi că au un „spate", în caz că li se întâmplă să fie prinşi de oamenii legii. De regulă, în spatele unei asemenea „afaceri" se află un om influent în lumea interlopă, care are bani şi care îşi permite să-i pună pe alţii „la treabă" pentru el. Nu oricine poate fura, de capul lui, de pe net. Odată intrat în afacere, nu mai poţi să ieşi. Chiar dacă o faci, eşti monitorizat în permanenţă de foştii „parteneri de afaceri".

Au scos la licitaţie şi sediul Prefecturii



Deşi nu este un fapt de lăudat, anchetatorii recunosc că hackerii vâlceni au imaginaţie, de-a lungul timpului ei propunând spre vânzare de la clădiri precum Mall-ul din Rm. Vâlcea, Casa Ştiinţei, sediul Prefecturii, al Consiliului Judeţean şi al Primăriei Drăgăşani până la obiecte cum ar fi harnaşamentul pe care a dormit prinţul Charles la Mânăstirea Hurezi. Dacă adaugi la imaginaţia hackerilor naivitatea cetăţenilor străini care chiar licitează pentru asemenea oferte, atunci ai în faţă tabloul unei înşelătorii cibernetice, pentru că vâlcenii nu au trimis niciodată bunurile pe care le-au scos la licitaţie, ei alegându-se cu banii pe care i-au trimis cumpărătorii virtuali. Şi primarul oraşului Drăgăşani, Bebe Iordache a auzit de isprăvile unor concetăţeni de-ai săi şi chiar ştie poveşti hazlii despre bunurile scoase la vânzare: „Am auzit de o ofertă pe eBay privind vânzarea unui avion MiG. Era şi o fotografie şi un preţ foarte bun, iar cumpărătorului nu i se cerea să plătească decât combustibilul. Un individ a plătit 2.000 de dolari!", povesteşte primarul oraşului, Gheorge Iordache. „Victimele sunt în general americani, pentru că pe ei îi găseşti pe Internet cel mai des şi pentru că sunt naivi", a adăugat el. „Am auzit despre băieţi din localitate care deodată şi-au cumpărat apartamente în Bucureşti, Germania, Olanda, dar nu aveau nici o slujbă. Alţii şi-au luat maşini BMW, Mercedes, Porsche şi nu muncesc. Aşa că de unde fac rost de bani?", se întreabă edilul din Drăgăşani.

Un comentariu: